Kinderen en de tandarts
Vanaf het moment dat uw kind geboren is of de eerste tand doorbreekt gaat de zorg voor het gebit een belangrijke rol spelen. Wij zijn u graag van dienst en beantwoorden al uw vragen omtrent het onderhouden van het gebit van uw zoon of dochter.
Vanaf wanneer gaat uw kind naar de tandarts?
Het is verstandig uw kind vanaf de komst van het eerste tandje mee te nemen tijdens de halfjaarlijkse controle. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts hoe kleiner de kans is dat er later angst voor de tandarts ontstaat.
Een bezoekje aan de tandarts met je kind kost je helemaal niets, want tot 18 jaar worden de tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering.
Hoe verloopt een eerste bezoek?
De eerste keer maakt uw zoon of dochter kennis met de tandarts en zijn praktijk. Het gebit wordt nog niet nagekeken en uw kind hoeft ook nog niet op de stoel. Ons advies is uw kind niet te veel voor te bereiden op het tandartsbezoek. Deze rustige benadering zorgt er regelmatig voor dat kinderen nieuwsgierig worden en toch gebruik willen maken van deze 'speciale stoel'. Zeg nooit: "Je hoeft niet bang te zijn", of "Hij doet niets". Dit roept een negatief gevoel op.
Preventiebeleid kind: Gewoon Gaaf!
Wij werken volgens het preventieprotocol van het Ivoren Kruis genaamd: Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf is een cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Cariës is een ander woord voor tandbederf. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon op nahoudt, kan zijn gebit Gewoon Gaaf! houden.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder caviteiten (gaatjes / tandbederf) kan leiden.
Elke keer als uw kind bij ons op controle komt noteren wij een score in de patiëntenkaart. Deze score is gerelateerd aan een aantal waarden in de mond. Bijvoorbeeld; zijn er gaatjes aanwezig, zit er veel plak op de tanden, enz.
Als de score negatief is, komt uw kind terug bij de preventieassistente. Zij helpt u en uw kind zijn/haar gebit beter schoon te houden door poetsinstructie en voedingsadvies te geven. Het kan zijn dat uw kind meerdere keren terugkomt bij de preventie assistente. Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan bewust worden van het belang van een goede mondhygiëne. U als ouder kunt u kind daar goed bij helpen.
Voorkomen is beter dan genezen! Voor meer informatie over de methode gewoon gaaf kunt u de website van Gewoon Gaaf bezoeken.
Sealen: belangrijk tegen gaatjes
Soms is het nodig de kauwvlakken van de blijvende kiezen te beschermen met een sealant.
De preventieassistente brengt een laagje aan op de achterste kiezen zodra deze zijn doorgebroken. Het laagje stoot fluoride af en sluit alle groeven af die zich in de kies bevinden zodat er geen plak en etensresten in kunnen blijven zitten. De tandarts zal tijdens de controle aangeven wanneer dit voor uw kind aan de orde is.
Op deze website van Tandartsenpraktijk Quist Rotterdam Hoogvliet kunt u veel informatie terug vinden over de mondgezondheid van uw kind. Een aantal onderwerpen staan hier rechts onder elkaar. U kunt ook het zoekvenster aan de bovenzijde van de website gebruiken.